ÖPPNING AV BUTIKER I GALLERIA POSNANIA I POLEN
ARTICLE
309
f5ff349d001924812753f0dc52431e61
Tillbaka (UPD: 2016-10-19 22:46:49)

ÖPPNING AV BUTIKER I GALLERIA POSNANIA I POLEN

Kl. 16.00 slogs portarna upp för pressfolk och VIP-personer att mingla runt i den nya gallerian "Posnania" i Posnan i Polen. Detta är nu en av europas största gallerior med ca 300 butiker och to m en biograf.

Mitt uppdrag har varit att skylta upp tre butiker inför öppningen. En butik med damkläder, en med herrkläder och en med inredning.
Det har varit en hel del "meck" då det är ganska mycket som inte fungerar som man är van vid och också vårt sätt att ställa en ansvarig till svars för en viss sak inte alls är likadan här.
I två dagar har det  t ex legat en hög med stenplattor som ser ut som tegel, som skulle sättas upp  på en pelare och som en fondvägg i butiken. 
Jag frågade varför inget hände men varken de ansvariga för butikerna eller arkitektbyrån som ritat butikerna visste det, och ingen verkade direkt bry sig heller. 
Det slutade med att det kom en man och målade väggen och pelaren och man flyttade bort högen med tegel-plattor inför öppningen...

Det hade kommit galgar till herrbutiken men den som körde transporten blev sittande i trafiken så han vände och åkte tillbaka igen till åkeriet för han slutade för dagen. Nästa dag ringde en av de konceptansvariga och det slutade med att några av tjejerna i personalen fick ta varsin vagn, gå ut och möta honom på vägen och hämta kartongerna med galgar för att sen köra genom trafiken med lasten.

En annan utmaning är språket...fåtalet polacker pratar engelska. En utmaning varje gång man ska åka taxi. I morse hoppade jag tills slut av mitt i en korsning och gick den sista biten. Tjejen (för övrigt den enda tjej jag sett köra taxi under dessa dagar) envisades med att köra mig förbi huvudentrén till köpcentret, vilket innebar långa köer med krypfart i nästa en timme. Helt meningslöst efter som man ändå inte kom in den vägen utan fick gå via ett varuintag på baksidan...men det var helt omöjligt att få henne att förstå det.

Under tre dagar har vi jobbat för fullt för att få ihop allt inför öppning och såklart är det ju en hel del som behöver göras i morgon och på fredag men för kunden ser det ändå klart ut, och det är ju det som är det viktigaste.
De tre första dagarna fick vi inte ens komma in i butiken (oklart varför) vilket hade underlättat betydligt för oss att hinna med allt.

På det stora hela ett imponerade komplex med massor av marmor, glas och gigantiska bildskärmar med grafiska mönster som rullar hela tiden.
Rent exponeringsmässigt är det ganska magert. Man jobbar inte alls på samma sätt som hos oss med skyltningar och ofta är det stora öppna fönster för full insyn i butiken.
Mycket färg, storbildsskärmar med psykedeliska mönster i kombination med musik som dånar...det gillar man här!
Stora exponeringar som hänger i taket men det finns ingen tydlig "röd tråd". Olika dekorationer överallt, utan något samband. För min smak; alldeles för rörigt.

Posten senast uppdaterad 19 okt 2016 kl. 22:46

51