PÅ BESÖK I RYSSLAND
ARTICLE
314
3c434deb80b6faf8f6c8e4dfadc4ef86
Tillbaka (UPD: 2016-11-02 11:22:49)

PÅ BESÖK I RYSSLAND

  I slutet på september åkte vi till Chelyabinsk som ligger i den södra delen av Ryssland, inte långt från Kazsakstan. Vi hade blivit inbjudna att delta i en tre dagar lång tränings-tävling som de höll som förberedelse inför den "riktiga" tävlingen i december.
Hela resan var på totalt sex dagar.
Det hade föregåtts av en mängd papper som skulle fyllas i och stämplas i olika instanser, men nu var allt klart och det var dags att åka.

VI ANLÄNDER
Första dagen guidades vi runt av Maksim som äger och driver skolan som tävlingen skulle hållas på. Han och hans assistent var de enda, skulle det visa sig, som pratar engelska av oss som skulle finnas till hands för de tävlande under själv tävlingen. 
All konversation skulle ske på engelska, hade det bestämts...

En lektions-sal hade inretts för tävlingen med fyra skyltfönster (150x150x240 cm), fyra arbetsytor och identiska uppsättningar verktyg och material.
De som Johanna skulle möta i tävlingen var tre ryska ungdomar, varav en redan utsetts som den som ska tävla i EM i december och tränas för det. En av de andra tränas också, som ersättare för den ordinarie tävlande, ifall han skulle bli sjuk.

  

DAG 1
Tävlings-uppgiften dag 1 var att snickra ihop podier i tre olika storlekar utifrån en måttsatt skiss, skära ut ordet "BREAKFAST" i en wellpapp-skiva i måttet 150x70 cm och montera en utskuren vinyltext, "8.00 a.m" på skyltfönstret. Podierna skulle placeras i skyltfönstret enligt en skiss och produkter ( 4 glas, 4 koppar, 4 fat, bestick, assietter, servetter samt te- och musli-förpackningar skulle skyltas in.

Det var en ganska omfattande arbetsuppgift för en dag och Johanna fick jobba hårt med snickrandet.
Själva skyltningen gick bra men hon fick inte upp texten på skyltfönstret.

När tävlingen var avslutad för dagen och vi hade en kort briefing med vår värd, Maksim, visade det sig att de ryska ungdomarna fått bygga exakt samma sorts podier tidigare...


DAG 2 & 3
De övriga två dagarna skulle en mode-exponering göras.
Varje deltagare fick en uppsättning med följande plagg: 1 par jeans, 1 jeansjacka, 1 långärmad vit topp, 1 linne, en väska och en scarf.
Dessutom fanns det en "black box" med några okända saker som måste användas i skyltningen på något sätt. 
Detta var ett 20-tal vita plastmuggar och lika många plast-tallrikar.

Dag två inleddes med att ett tema för skyltningen lottades fram. Det lottades mellan 6 olika teman och det blev "Bohemian" som vann.
Uppgiften var att göra en moodboard som presenterade idén och en skiss på hur skyltfönstret skulle se ut.
För idéarbetet för moodboarden skulle research göras och deltagarna hade tillgång till en dator och internet. På datorns skrivbord skulle tre mappar skapas där bilderna, länkarna och moodboarden skulle ligga för att vi skulle se arbetsprocessen.
Det enda lilla problemet var att alla datorer var på ryska...
Maksims assistent visade Johanna att "på den tredje raden uppifrån står det kopiera" o s v och sen skulle hon memorera in de ryska orden för kopiera, klistra in m.m.

Jag protesterade då eftersom alla de ryska deltagarna fick jobba med datorer på sitt modersmål och Johanna skulle ha en dator med ett helt annat alfabet. Det var inte rättvist!
Efter överläggningar på ryska godkändes det att Johanna fick använda min dator för just detta arbetsmoment.

Ett av momenten i arbetet var att muntligen presentera sin idé, med moodboard och skyltfönster-skiss som stöd, för Maksim, hans assistent, mig och de övriga tävladens lärare. Intressant...eftersom detta skedde på engelska och de enda som pratade engelska var Maksim, hans assistent och jag.

Det arbetades intensivt och den här tävlingsuppgiften passade helt klart bättre för Johanna.

Efter varje tävlingsdag bedömdes den dagens arbete med ett antal bedömningspunkter. Bedömningarna genomfördes av en grupp bestående av Maksim, hans assistent, en av lärarna och mig. Det tog sin tid eftersom läraren som deltog inte pratade engelska och allt som sades och diskuterades fick tas om på ryska eller engelska...

Det var ett stort intresse för detta på skolan och grupper med elever från andra utbildningar fick komma in i grupper och titta.
Ett 25-tal personer åt gången slussades in men totalt tyst i grupperna!! Vilken disciplin!

 

SISTA DAGEN
Den sista tävlingsdagen kunde man tydligt se de olika skyltningarna framträda. 
Klockan 14 var tävlingen över och det var dags att göra de slutliga bedömningarna och räkna ihop resultaten.

Efter några timmars arbete med detta var det dags att redovisa resultatet och utse en vinnare.
I tävlings-salen samlades de ryska tävlandens lärare, lärare från andra utbildningar, Maksim, assistenten och jag - och så de som tävlat, förstås.

Efter att tredje-placeringen ( det var två som fick tredjeplatsen) kungjorts, var det dags att avslöja första- och andra-platsen...
Som vinnare i tävlingen utsågs...JOHANNA!
Hon fick därmed åka hem med en guldmedalj med texten "Att vara vinnare är en karaktär" på baksidan...

En medalj delades ut och det fotograferades.
En lokal TV-station intervjuade tävlingsdeltagarna och Maksim. En fotograf som tidigare deltagit i WorldSkills, och tävlat i yrket filmproducering, hade filmat under hela tävlingen och gjorde nu även intervjuer med mig och Johanna. Detta ska användas i WorlsSkills-sammanhang inför WM 2019 då Ryssland är värd-land för tävlingen.


HEMÅT IGEN
Morgonen efter tävlingen var det dags att åka hem igen.
Många tävlings-erfarenheter rikare och med massor av nya intryck.
Inte bara för Johanna utan även för mig som har uppdraget som coach/tränare.
Nu är det bara att fortsätta träna...
Posten senast uppdaterad 2 nov 2016 kl. 11:22

51